Att göra i Arjeplog

Arjeplog är en kommun som ligger högt uppe i norra delen av Sverige och är en del av Lappland. Tycker man om vacker och hänförande natur, är Arjeplog verkligen en plats att besöka! Förutom att man kan fjällvandra i natursköna Arjeplog, finns det även andra spännande aktiviteter och kulinariska upplevelser i denna unika, norrländska kommun.

Sevärdheter och aktiviteter

Hela Arjeplog har en lång spännande historia av samer som än idag har en stark kultur med integritet och vackra konstverk. Tycker man om historia, ska man definitivt besöka Silvermuseet som ligger mitt i centrala Arjeplog. Museet bidrar till att visa upp årtusenden av samisk historia och precis som namnet på museet, finns det massor av vackert silverhantverk i allt från silverskålar till smycken och dräktsmycken att beskåda. Silversamlingen på museet räknas som en av världens största samlingar av silver och här kan man även göra en resa genom tiden av samisk kultur. En annan samisk kulturell plats som man måste besöka i Arjeplog, är Båtsouj Samecenter som ligger strax utanför Arjeplog i Tjäkkjokk. Här kan man se renskötsel, äta inhemsk mat och få en guidad tur i riktig samisk historia. När man besöker Arjeplog behöver man ett bra boende och det finns gott om stugor att hyra eller hotell. På Silver Resort kan man bo på olika hotell som Silverhatten med lyxiga rum och relaxavdelning, Kraja – en mysig stugby och camping, eller magiska Silver Lodge med vy över tusentals sjöar och fjällvärlden. Det finns även fina hotell som Hornavan hotell eller varför inte en stuga under norrskenet? Ett boende ska vara trivsamt och även när man har ett permanent boende, kan den där lilla extra detaljen göra stor skillnad. Då kan man inreda med riktigt snygga mattor för ett komplett och vackert rum!

Aktiviteter i Arjeplog på vintern och sommaren

I Arjeplog kan man även på vintern ägna sig åt riktigt roliga aktiviteter som kan bli minnesvärda för livet. Åker man skidor med hela familjen, kan man ta sig till Jäckvik Fjällcenter som även har barnvänliga skidbackar, eller till Galtis Skidbacke som har 6-10 nedfarter. Vill man ha en skidbacke med varierande svårighetsgrader, kan man åka till Ammarnäs Skidcenter. En plats som ligger många arjeplogare varmt om hjärtat är Renbergsstugan. Stugan når man genom en tur upp till toppen på Renberget som ofta består av en grupp med guide. Äventyr på vintern i Arjeplog kan även innebära hundspann under norrskenet, eller varför inte en fartfylld bilkörning på isen över sjön Uddajaur? På sommaren finns det många vackra badplatser att besöka då Arjeplog är ett riktigt vattenrike! Då Arjeplog har en hel del renar kan man faktiskt vid hög värme stöta på renar vid badplatsen i Hornavan, då de gärna söker sig till vatten vid varma sommardagar. Renar är fredliga och ofta trevliga djur att stöta på, enligt många som upplevt detta. Man kan ta sig till Kraja Camping där de har en stor utomhuspool eller ta sig ett dopp vid den allmänna badplatsen Nåtti där det även finns beachvolleyboll och omklädningsrum.