Arjeplog – en naturskön by

Att bo och leva i norra Sverige innebär i många fall att man bor i mindre städer och byar som har få butiker och restauranger. Men anledningen till att många bor i mindre byar i Sverige är faktiskt inte närheten till olika matalternativ och klädbutiker, utan det handlar om närheten till naturen. Sverige har nämligen en lång tradition av att bruka mark och vara ute i naturen för att plocka svamp, jaga och plocka blåbär exempelvis. Därför kommer denna artikel ta upp de olika positiva aspekterna med att bo i en mindre by som Arjeplog i norra Sverige.

Arjeplog och närheten till skogen

Det allra första som invånarna i Arjeplog troligen tar upp som en fördel är närheten till naturen och hur enkelt det är att kunna gå ut och gå i en tyst skog. Dock är det viktigt att ha i åtanke att Arjeplog ligger relativt långt upp i Sverige, vilket innebär att det ofta kan bli kallt på kvällarna, även på sommaren. Därför kan det vara bra att köpa kläder från hemsidor som Garphyttan, då de har allt från jackor till höstkläder. På så sätt är det väldigt enkelt att få tag på det man behöver om man vill bosätta sig i just Arjeplog. Som tur är går det numera att beställa allt online i hela Sverige, vilket gör att närheten till butiker i Arjeplog inte är några problem.

Arjeplogs historia

Arjeplog har en lång historia som sträcker sig ända tillbaka till år 1636. Staden bildades av samerna tillsammans med den svenska kyrkan. Namnet Arvidsjaur kommer från det samiska språket och betyder blöt myr. Staden har sett både ökningar och minskningar när det kommer till befolkningsmängden. År 1920 beräknades det att staden hade 300 invånare, detta ökade sedan snabbt till 2000 invånare på 90-talet. Men sedan 90-talet har antalet människor som bor i staden minskat och det bor numera cirka 1800 personer i staden.

Näringslivet i Arjeplog

Sedan staden bildades har invånarna alltid brukat skogen och marken. Det är exempelvis vanligt för många i Arvidsjaur att bränna ved på vintrarna då många av de gamla husen fortfarande har kvar de klassiska eldstäderna. Men på grund av stadens nordliga läge har det också gjort att många av Asiens och Europas biltillverkare har Arjeplog som testcentrum för prover på vinterväglag. Detta har till och med utvecklats till att vara den allra viktigaste industrin i staden, vilket många inte hade trott för ett par år sedan. Mellan månaderna kommer över 2000 ingenjörer och mekaniker till Arjeplog för att prova bilarna under de olika vinterväglagen. Detta har i sin tur gjort att flera olika företag i staden nu förlitar sig på att biltillverkarna kommer tillbaka varje år. Det handlar bland annat om restauranger och hotell, men också stödverksamhet för biltillverkarna. Till skillnad från många andra städer i norra Sverige ligger Arjeplog bara en timme från Arvidsjaurs flygplats. Flygplatsen hjälper i sin tur också bilindustrin, men den har också gjort att en del turister tar sig till staden.