Semester i Norrland

 

Norrland är ett mycket populärt svensk turistmål, både bland svenskar och utländska turister. Det är särskilt fjällen som lockar, men också möjligheter att fiska, vara nära naturen och kunna hyra en stuga.

Norrland på vintern

Fjällen är populära semesterställen både på sommaren och vintern. Under vintern kan du åka slalom, längdskidor och skoter. Det är särskilt populärt att åka till fjällen från nyår och fram till påsk. Många svenskar, och norrmän, har en fjällstuga i någon av alla de svenska dalgångarna som finns. Den bästa tiden för vinteraktiviteter i fjällen är i mars-april, som kallas for vårvintern i Norrland. Eftersom det ofta är sol dagtid och snön reflekterar solen väldigt mycket, så blir du lika solbränd utav att vara i fjällen som att åka till Kanarieöarna. Det är också möjligt att uppleva det fantastiska norrskenet när du åker till fjällen, eller bara åker norrut, under vintern.

Norrland på sommaren

Det är också populärt att vandra i fjällen. Du kan välja mellan korta dagsvandringar som passar familjen, eller långa vandringar som Kungsleden på 45 mil, Svenska turistföreningen har bra information om att fjällvandra. Att fjällvandra passar egentligen alla, då det ger rekreation och möjlighet att få uppleva storslagen natur. Uppe på fjällen kan du träffa på både renar och björnar.

Det finns stora möjligheter att fiska, åka kanot och självklart bada i Norrland. Om du har husbil eller husvagn, eller kör hardcore-semester med tält är det mysigt att resa runt i Norrland och hitta pärlor där ni är helt ensamma. Det finns fullt med både kända och okända vattenfall och vackra vattendrag att stanna till vid. Det är enkelt och relativt billigt att hyra stuga, om du håller dig nedanför fjällen. Du hittar avskilda badstränder överallt. I slutet av sommaren kan du plocka det norrländska guldet, hjortron.