Så försörjer du dig i Norrlands inland

 

Är det svårt att försörja sig i Norrlands inland? Både ja och nej. Om du har en efterfrågad utbildning eller mycket eget driv, så kommer du att kunna försörja dig i Norrland. Att tycka om eget ansvar är bra om du vill bo i Norrlands inland.

Anställning

Om du vill bo i Norrlands inland och vara garanterad en anställning bör du satsa på klassikerna: skola, vård och omsorg. Är du lärare kan du få jobb i så gott som vilken kommun du vill i hela Sverige. Vill du kunna löneförhandla väl, bör du satsa på högstadiet, gärna matematik eller NO, vilket alltid saknas, särskilt i mindre kommuner. Efterfrågan är också stor på språklärare. Det finns många svenska- och engelskalärare, men mycket få franska-, tyska- eller spansklärare. Det gäller både högstadiet och gymnasiet. Är du specialpedagog kommer du också ha lätta att få jobb.

Inom sjukvården behövs det alltid personal, särskilt läkare och sjuksköterskor är efterfrågade, men även som undersköterska kommer du lätt att få jobb. Antingen inom sjukvården eller kommunal omsorg.

Men det behövs också andra yrken. Om du vill flytta till Norrlands inland kan det vara klokt att rent av kontakt kommun och företag för att se om du har den kompetens som eftersöks, särskilt om du är ingenjör eller är datautbildad.

Starta eget

Det finns många småföretagare i Norrland. Det som gör just Norrlands inlands så bra för egenföretagare är att lokalhyran är billig. Du kan bo i ett stort hus utanför Lycksele och arbeta med marknadsföring mot USA, utan att behöva lägga pengar på lokalhyra. Med ett lite större hus kan ditt företag ha särskild ingång, vilket särskiljer bostad och företag väl. Om du vill starta ett större företag som kommer ge anställningar, så kontakter du bara kommunen. Kommuner i Norrlands inland kan ofta hyra ut tomma lokaler till ett riktigt bar pris för att få fler arbetsplatser. En bra industri kommer att få mycket stöda av kommunen på olika sätt.

Pendla

Det är många norrlänningar som försörjer sig genom att pendla, antingen till en gruva eller till Norge. Inom el och bygg finns det också många pendeljobb. Det är å ena sidan slitit att behöva vara hemifrån, å andra sidan har de ofta kortare veckor. Vissa jobbar 40 timmar måndag-torsdag, och kan sedan åka hem på torsdagskvällen. Det ger tre dagar helg. Andra jobbar en vecka och är ledig nästa vecka.