Gör ditt hem i Norrland energismart

Vi har blivit mer miljömedvetna under senare år och intresset för energismarta lösningar har ökat. Framförallt handlar det om att minska levnadskostnaderna där elkostnaden utgör en stor utgift för villaägare. Att vara energismart är att vara vänlig mot både miljön och plånboken. För villaägare i Norrland är detta särskilt viktigt eftersom de har längre vintrar och kallare klimat än de södra delarna av Sverige. Lappland erbjuder sina invånare ett fantastiskt vackert landskap samt ett härligt naturnära liv med möjlighet till ett spännande vildmarksliv. Dessvärre kan energikostnaden bli högre än nödvändigt om du inte gör ditt hem energieffektivt.

 

Elanvändning i villa

Första steget för att göra ett hus energieffektivt är att kontrollera din elanvändning. Gå igenom vilka åtgärder som kan göras för att minska elförbrukningen. Kontrollera om du till exempel har vitvaror som behöver uppdateras till mer moderna och energieffektiva varor som till exempel kyl och frys, tvättmaskin eller diskmaskin. De vitvaror som drar mest el och som inte kan stängas av är kyl och frys, varför dessa bör prioriteras. En annan åtgärd som är viktig för att spara energi är att se till att all elektronik är helt avstängd när du sover eller inte är hemma. Att ha en tv eller annat på standby drar mycket mer energi än vad många tror. Du kan förenkla detta genom att investera i förlängningssladdar med strömbrytare så att all elektronik kan stängas av via en enda knapp.

Varmvatten och energianvändning

Genom att effektivisera och minska användningen av varmvatten kan du spara energi. Idag finns energiklassade och resurseffektiva blandare som kommer att minska varmvattenåtgången. Undvik långa duschar och duscha effektivt istället. Det finns mycket i ett hem som kan spara energi genom att uppgradera från gammalt till nytt. Du kan få bättre kontroll på din energiförbrukning genom att investera i en smart Athom Homey hos Tibber. Via sensorer som mäter elförbrukningen kommer aktuell förbrukning att visas i din Tibber-app. Du kan styra temperaturen i ditt hem och med hjälp av Tibbers algoritmer få en smart värmestyrning som kan sänka värmekostnaderna. Genom Tibber-appen kan du tända och släcka alla lampor som är tillagda i hubben. När du ansluter din Athom Homey till Tibber får du tillgång till flera smarta funktioner som kommer att hjälpa dig bli mer energieffektiv.

Minska värmebehovet

För att minska värmebehovet i en villa behöver du gå igenom vad som kan förbättras. Ett välisolerat hus släpper ut väldigt lite värme, vilket kommer att minska uppvärmningskostnaden. Den största värmeboven är vanligtvis äldre fönster och även om det kostar en slant att sätta in nya energismarta fönster kommer de att betala sig själva med tiden genom minskade energikostnader. Dessutom kommer du att höja värdet på fastigheten genom att göra ditt hem energismart.