Fjällvandra

 

Under sommaren är det många som turistar i de svenska fjällen. Vår fjällkedja Skanderna är 170 mil lång och delas med Norge och Finland.

Fjällvandra

Det lättaste sättet att fjällvandra på är genom att åka till en fjällort och utgå från deras vandringsleder. Den mest kända fjälleden i Sverige heter Kungsleden och innebär en vandring på 450 kilometer! Men de flesta leder är mycket kortare. Det finns allt från familjestigar på en kilometer till längre dagsturer på två mil.

Första fjällvandringen

Om du inte är en van fjällvandrare ska du definitivt bara hålla dig till lederna. Förslagsvis börjar du med en mindre led för att få en känsla över hur lätt, eller tungt, du tycker att det är. Du bör ha bra skor på fötterna, gärna vandringskängor. Det är också viktigt att veta att vädret i fjällen är väldigt ombytligt. Du kan gå i stekande sol där du behöver skydda huvudet med keps, för att en timme senare vara omgiven av moln och hamna i ett oväder. Du kan också fjällvandra och sova över i naturen, antingen i tält eller i fjällstugor som finns vid längre vandringsleder. Du kan dricka vattnet i fjällbäckarna, det är kallt och rent vatten. Läs på om att vandra i Utemagasinet, ett magasin som passar just naturintresserade.