Att köpa hus i Norrland

 

Drömmer du om ett mer fritt liv, närmare naturen? För frihetsälskande människor är Norrland en bra plats att bo på. Idag är det många från Holland, Danmark och Tyskland som säljer huset och köper sig en gård i Norrland. Vad ska du tänka på när du köper hus i Norrland?

Bo i Norrland

Norrland är stort, det täcker halva Sverige yta. Det är stor skillnad på att bo i centrala Gävle och i en by utanför Kiruna. Att flytta till en av kuststäderna, som Gävle, Övik eller Umeå är som att flytta varstans i Sverige. I Umeå och Skellefteå är också arbetsmarknaden god. Det är däremot en annan sak att bo lite längre inåt landet eller längs med kusten utan närheten till en större stad. Det är då du kommer närmare naturen och ofta kan köpa en gård eller ett hus för en mindre slant.

Hitta boende

När du söker boende kan det vara klokt att göra en långsemester och se vilka områden som du gillar. Det räcker inte att huset ser fint ut, du måste gilla omgivningen. Om det är just friheten som lockar bör du ändå tänka igenom om du ska flytta till ett hus som är stort och ödsligt, eller till en by. Det är många som bor i en storstad och som bara längtar bort. Under semestern har de hyrt en stuga som legat enskilt och tyckt att det varit underbart. Men det är skillnad på semester och vardagsliv. När du bor på en plats med mycket snö måste du skotta och ta dig fram på vägen som går fram till huset. Vissa vägar är enskilda vägar, vilket betyder att du måste sköta skottningen själv. Om du bor i en by med enskild väg hjälps ni åt. Du kan också betala en granne för att skotta åt dig, vilket innebär att du inte måste ha en egen traktor.

Bo billigt

Du kan bo billigt i Norrland. Det finns många hus som bara står tomma och som du kan köpa för en billig peng. Om du säljer ett hus eller en lägenhet i södra Sverige, så kommers du kunna betala huset ”kontant”, d.v.s. inte behöva låna pengar på banken. Ett hus i Norrland är verkligen en god väg för dig som vill bli bli ekonomiskt oberoende, då du kan leva så billigt att du enkelt kan lägga undan pengar varje månad. Dock kräver många billiga hus mycket renovering. Du bör leta efter ett hus som behöver ”yttre” renovering, alltså målas, tapetseras och där bara de yttre delarna behöver bytas. Det är viktigt att grunden och husstommen är bra, då spelar det ingen roll om yttertrappan håller på att falla ihop. Det underlättar att flytta till ett renoveringsobjekt om du är någorlunda händig, men samtidigt kan du lära dig under tiden. Det viktigaste är att du vet hur mycket det kommer att kosta i slutändan, och att det tar tid. Det finns också många hus som det inte är så mycket att göra på, men såklart lite dyrare. Det klokaste är att köpa en skogsfastighet. Skog är en mycket bra investering.