Arjeplog

 

Arjeplog är en vacker tätort belägen mitt i Lappland. Den är omgiven av de stora norrländska myrarna och skogen, och västerut ligger fjällen. Dess största näring är den internationella bilbranschen.

I Arjeplog bor det ungefär 1700 personer i tätorten och 2700 i hela kommunen. Den tillhör Norrbottens län, men ligger i landskapet Lappland. I Arjeplog är natur- och vinterlivet stort. Det passar dig som älskar natur och vill ha närhet till fjällen. Det finns många fina byar att bo i, med stora möjligheter till skoteråkning, fiske och att bara njuta av lugnet.

Bilnäringen

Under vintern kommer det över 2300 ingenjören från både Tyskland och Asien, då Arjeplog byggt upp ett viktigt bilcentrum. Då det är kallt i Norrland, så är det intressant för bilindustrin att kunna utföra testverksamhet där. Det innebär att det på små norrländska vägar kan komma BMW:s och Audi:s värda miljoner. Modeller som inte ens kommit ut på marknaden. Bilindustrin är den stora näringen i Arjeplog. Liknande testverksamhet finns också i Sorsele. Grannkommunen Arvidsjaur har vintertid direktflyg till Tyskland ett par gånger i veckan. Bilindustrin ger olika slags jobb, bland annat finns Sveriges störta hotell norr om Gävle i Arvidsjaur – bara för bilindustrin, inte för turister.